KLAPPERTAART


KLAPPERTAART?
Sungguh asing mendengar nama dessert ini di malaysia kan?..apakah itu klappertaart?

Klappertaart atau nama lainnya Puding kelapa muda sebenarnya sejenis dessert/kue khas Manado dan merupakan makanan warisan tinggalan Penjajah Belanda di Indonesia. Diperbuat dari isi kelapa muda, tepung gandum, susu, mentega dan telur dan diberi topping yang bersesuai selera seperti almong flake, kismis, serbuk kayu manis, cheese dan sebagainya.

Terdapat 2 cara membuat klappertaart. Ada yang perlu di bakar secara au bain marie dan biasanya diberi topping soft meringue. Ada juga versi yang tidak perlu di bakar, dimasak diatas dapur biasa dan disejukkan sebelum dihidangkan. Tekstur kuih ini sangat lembut, seperti memakan custard yang langsung meleleh begitu masuk ke mulut. Klappertaart paling sedap dimakan  dalam keadaan dingin/sejuk jadi tidak boleh dibiarkan terlalu lama di luar pendingin.

Nantikan info selanjutnya dari kami.

No comments:

Post a Comment